Ballkanasit me te sigurt me pavaresine e Kosoves

Ky eshte vleresimi i qytetareve te Kosoves Shqiperise Kroacise dhe Bosnjes dhe Hercegovines gjate nje anketimi te zhvilluar nga instituti The Gallup Balkan Monitor brbrNe Serbi 70 per qind e vleresojne te kunderten nderkaq ne Maqedonia dhe Mali i Zi me shume se gjysma e te anketuarve nuk kane dhene pergjigjebrbrAnketuesit nw Kosoves Shqiperise Kroacise dhe Bosnjes dhe Hercegovines ne pergjigjet e tyre kane deklaruar se pavaresia e Kosoves ne menyre afatgjate pozitivisht do te reflektohet mbi gjendjen e Ballkanit Duke shprehur bindjen se pavaresia e Kosoves perben nje faktor pozitiv per stabilitetin ne rajon anketuesit e ketyre vendeve sugjerojne qe ajo duhet te mbeshtetetbrbrHulumtimi i bere nga Galup tregon se 88 per qind e kroateve besojne se pavaresia e Kosoves paraqet faktor pozitiv per stabilitetin ne Ballkan Ndersa ne Shqiperi 77 per qind e te anketuarve vleresojne se pavaresia e Kosoves pozitivisht do te ndikoje mbi ngjarjet ne rajon Ne Maqedoni pa shqiptaret te anketuarit kane qene me indiferente pasi 55 e tyre nuk kane shprehur fare mendim per pavaresine e Kosoves ashtu sikurse edhe ne Mal te Zi ku 75 per qind e malazezeve pa shqiptaret kane qene te pasigurt ne dhenien e vleresimitbrbrNe Bosnje dhe Hercegovine vendi i vetem ne rajon perjashto Serbine qe nuk e ka njohur Kosoven 58 per qind e te anketuarve vleresojne se pavaresia e Kosoves eshte nje gje e mire qe ka ndodhur dhe qe do te ndikoje ne krijimin e paqes afatgjate ne Ballkan Ne Serbine rreth 70 per qind e respondenteve vleresojne se Kosova duhet te mbetet pjese e Serbise por vetem 20 per qind e tyre presin nje lufte tjeter si ajo para 11 vjeteshbrbrNdryshe nga shqiptaret e Kosoves te cilet vleresojne se pavaresia e Kosoves i kontribuon paqes ne rajon 50 per qind e pakices serbe vleresojne te kunderten Gjithashtu serbet e Kosoves jane kunder qe Serbia ta njohe Kosoven dhe si kembim te anetaresohet ne Bashkimin EvropianbrbrNe pyetjen se a eshte duke bere punen e duhur EULEX-i ne ruajtjen e stabilitetit ne Kosove 47 per qind e shqiptareve vleresojne se po nderkaq 41 per qind e tyre mendojne te kunderten Ne te njejten pyetje vetem 8 per qind e serbeve te Kosoves vleresojne se misioni evropian per sundimin e ligjit po vepron si duhet 62 per qind mendojne te kunderten nderkaq 30 per qind nuk kane pergjigje brbrKosova e ka shpallur pavaresine me 17 shkurt 2008 dhe deri me tani eshte njohur nga 69 shtetet anetare te OKB-se ne mesin e tyre edhe vendet me demokraci dhe ekonomi me te zhvilluar ne bote Pas mendimit keshilledhenes te Gjykates Nderkombetare te Drejtesise sipas te cilit Deklarata e Pavaresise nuk bie ndesh me te drejten nderkombetare numri i njohjeve pritet te rritet StartTelegrafibrbr


Gazetastart

Comments are closed.