Peqini

Klodiana-Biklinet-Peklin-Peqin Peqini eshte nje vendbanim i lashte ilir,ne bregun e djathte te Shkumbinit te poshtem.Gjetjet arkiologjike deshmojne per faktin se ai ka ekzistuar njeheresh me qytetet me te lashte te vendit tone .Pozicioni gjeografik,ia jepte atij nje mundesi te tille,duke qene i vendosur pergjate rruges se vjeter te Kandavise e me pas te asaj Egnatia, i njohur me emrin Klodiana.
Ne burimet historike te vitit 1431 therritet me emrin Biklinat dhe me pas Peklin.Gjate mesjetes se vone u zhvillua si qebder tregtaree zejtare E kaluara e lashte,sidomos ajo mesjetare,pasqyrohet ne momumente historike te qytetit,si kalaja dhe xhamija me kullen e sahatit..
Nga te gjtihe vizitoret e huaj Peqini dhe krahina e tij permendet per popullin e tij bujar e mirkprites,per shtepite e kopshte te bukura,kodrat e veshura me ullij e gjelberim si dhe fushen e gjere pjellore,qe lumi Shkumbin i pershkon fund e krye. Ne Peqin eshte parashikuar te kaloje rruga e ,Korridorit te tete; ,cka do ti sjelle kesaj zone mjaft favorizime ekonomike. Peqini i perket krahines se shqiperise se Mesme dhe si i tille folkloridhe veshjet jan tipike te kesaj krahine Perjashtim ben vetem zona e Darsise,ne te majte te lumit, ku vihen re ndikimet te krahinave jugore.Populli i Peqinit eshte pjesmarres aktiv ne te gjitha ngjarjet historike te vendit.Nga rradhet e tij kane dale patriotè e luftetare te shquar,intelektual e veprimtare te perkushtuar per ceshtje kombetare,ne fushat politike,akademike,kulturore e sportive.

Artikuj te tjere qe mund ju interesojne

Kalaja Peqinit

Kalaje e Peqinit, Histori

Kalaja e Peqinit dicka me teper

Xhamia e vjeter

Televizioni Klaudiana

Rruga Egnatia

Veshje Tradicionale

Futbolli