Home Aktualitet Turqit dokumentar per Peqinin, vend i pasur me histori

Turqit dokumentar per Peqinin, vend i pasur me histori

2821
1

Nje prej vendeve te Shqiperise i pasur me histori. Vend historik i cili kaloi shumë civilizime, udhëtari i famshëm Evlia Çelebi gjithashtu flet ne punën e tij ne ate kohe ne Peqin ndodheshin 400 familje, 4 xhami 3 medrese. Xhamia e Abdurrahman Pashes, kulla e sahatit dhe kalaja e Peqinit.

Megjithate nje numer i vogel i ketyre strukturave i rezistuan koherave. Sic eshte xhamia e Abdurrahman Pashes e cila eshte nje prej trazhegimise se qytetit te Peqinit, nje prej xhamive me te vjetra ne vend e cila daton me vitin 1667. Kjo xhami ka sherbyer si vend adhurimi per shekuj me rradhe pervec periudhes se komunizmit tregon Imami i xhamise. Kjo eshte nje veper e rralle e ndertuar nga Abdurrahman Pasha e mbetur si nje prej trazhegimive kulturore ottomane  ne Shqiperi

peqini dokumentar turqit

Xhamia bashke me kullen e sahatit te Peqinit jane simbolet e qytetit dhe deshmojne per historine qe e karakterizon kete qytet per shekuj me rradhe.

Kalaja gjithashtu e cila daton ne periudhen romake, e rindertuar pjeserisht gjate periudhes osmane, u be strehe gjte kohes se luftrave per shkak te pozicionit te saj strategjik. Celebiu gjithashtu shkruan se muret ngriheshin 12 metra te larte dhe brenda saj ndodheshin mbi 10 shtepi dhe xhami me ninare por qe ne ditet e sotme ndodhen vetem rrenojat e saj. Hapesirat e Kalase nuk perdoren si banim ne ditet e sotme por per qellime turistike e cila e ben ate nje nga pikat me terheqese te qytetit.

kalaja peqin turqit
http://www.sondevir.com/kultursanat/273475/arnavutlukun-tarih-kokan-bir-koyu-pecin-video.html

1 COMMENT

  1. Historia e qytetit Klaudjana eshte me te vertete e madhe!por per fat te keqe ka rene ne duart e sherbetoreve dhe sternipave osmane.e verteta e ketije qyteti do te dale shum shpejte.

Comments are closed.